Pörinää pihalla ympäri vuoden
 
 
Kerrostaloasumisessa on suurena etuna yhtiövastikkeeseen sisältyvä pihanhoitopalvelu - vai onko kyseessä sittenkin kirous?
 
Monilla varmaankin ensimmäisenä mielikuvana pihanhoitopalvelusta sikiää ajatus helposta elämästä. Ei tietenkään ole aina houkuttelevaa lähteä pihalle kykkimään rankan työviikon päätteeksi, varsinkin jos ilmatkaan eivät ole suotuisat. Kyseessä on kuitenkin syöksykierre, jota ei helposti tule ajatelleeksi ja lopputuloksena on luonnosta vieraantuminen sekä monenlaiset muut haitat.
 
Nyt kun olemme juuri päässeet eroon jokaviikkoisesta nurmikonleikkuurallista, ovella kolkuttavat jo innosta puhkuen lehdenpuhaltimet, joilla hyvän tavan mukaisesti pöräytetään lehdet naapuritontille kello kuudelta aamulla. Tunnin päästä viereisen tontin päristimellä päräytetään samat lehdet kolmannelle tontille, josta taas vähän ajan kuluttua lehdet sukkelasti siirtyvät ensimmäiselle tontille. Parin päivän päästä sama näytelmä toteutuu uusintana. Viimeisten lehtien puhalluttua päristimien tuuliin odottaa lumiaurapataljoona välittömässä iskuvalmiudessa kolaamaan ensimmäisen puolen millin lumivaipan pois silmistä. Lumien sulettua jatketaan katupölyn puhaltamisella ja samaan aikaan alkaakin taas sopivasti nurmikko kasvaa...
 
Ensinnäkin mieleen herää kysymys, miten ihmeessä luonnollisista asioista voidaan tehdä niin luonnottomia ja hankalia? Miksi luontoa pitää niin fundamentalistisella raivolla kontrolloida? Eihän nurmikon tarvitse todellakaan olla vakiokorkeuksinen eikä sitä tarvitse leikata kovinkaan montaa kertaa kesässä - jos lainkaan. Samaten pari lehtien haravointia syksyssä riittää varmasti, eikä luntakaan tarvitsisi aurata jokaisen pienen lumikuuron jälkeen. Ilmastonmuutoksen kynnyksellä ei tarvittaisi enää yhtään lisää päästönormittomia polttomoottoreita kolaamaan lunta, puhaltamaan lehtiä, saati leikkaamaan hiilidioksidia sitovaa nurmikkoa.
 
Muutenkin melun kyllästämässä maailmassa tällaiset ylimääräiset koneen jylinät ajavat vähänkin herkemmät ihmiset kirjaimellisesti hulluiksi. Tosin paatuneimmatkaan melunsietäjät eivät todistetusti säästy haitallisilta vaikutuksilta, kuten verenpaineen, kolesterolin ja tulehdusherkkyyden kasvulta tai tinnitukselta. Kuinkahan paljon Suomessakin syödään melun takia verenpaine- ja kolesterolilääkkeitä?
 
Huolestuttavintahan tässä kaikessa on, että ihmiset ovat turtuneet jatkuvaan koneiden mylvintään, eivätkä tajua mitä melu heille tekee - muistikuva hiljaisuuden autuudesta on hävinnyt. Joidenkin mielestä yöunista kannattaa tinkiä, kun palkkana on steriilin yksitoikkoinen piha, jossa ainoa vaihtelu tulee asfaltin ja nurmikon rajasta. Tosin sentin korkuinen tasainen nurmikkokin näyttää melkein yhtä elottomalta kuin asfaltti, joten käytännössä piha on yhtä ja samaa massaa.
 
Nykyajan kerrostaloasukkailla ei välttämättä ole koskaan tarvetta koskettaa maata muilla kuin kengänpohjilla. Mikään ei myöskään edellytä seuraamaan ympäröivää luontoa mitenkään muutenkaan. Monesti luontopolullakin kuljetaan mahdollisimman rivakasti katse maahan suunnattuna, parfyymipilven ympäröimänä, musiikki korvalapuista pauhaten, aurinkolasit silmillä, kävelysauvat huiskien - ainoastaan odottaen määränpään ilmaantumista UV-suodatettuun näkökenttään. Vilkkaan liikenteen ja betoniviidakon imaisemana viimeisetkin siteet luontoon katkeavat eikä luonto tunnu enää mitenkään tärkeältä tai läheiseltä. Läheisen luontosuhteen puute taas johtaa sumeilemattomaan piittaamattomuuteen ympäristöasioissa ja tehokkaaseen luonnon hyväksikäyttöön, kuten myös helposti elämän mielekkyyden puuttumiseen.
 
Mielenterveysongelmien jatkuvasti paisuessa teemme yhä enemmän töitä yksitoikkoisissa ja luonnottomissa sisätiloissa, jotta voisimme yhä vähemmän tehdä "ylimääräistä" työtä kotona ulkosalla. Psykologitkin ovat havainneet, että luonnossa oleskelu sekä eläinten ja muiden pienten yksityiskohtien seuraaminen on ihmisen psyykelle elintärkeää. Elintärkeää on myös muistaa luonnon olevan meidän ravintomme, hengitysilmamme ja kaiken muunkin alkulähde, jonka turmelluttua ihmisellä ei ole enää mistä ammentaa.
 
Eipä ole kovinkaan montaa vuotta aikaa, kun pihatyöt hoituivat vikisemättä haravalla ja lumikolalla, eikä meteliä syntynyt nimeksikään. Ympäristökin oli esteettisesti paljon miellyttävämpi - siinä saattoi jopa silmä levätä.
 
  -  13.9.2004
 
* Vihreän polun julkaisu: Pörinää pihalla ympäri vuoden
 
* Julkaistu lyhennettynä Turun Sanomissa 8.11.2004: Pörinää pihalla ympäri vuoden

Henrik Varpiala