Telkänpoikanen ja satakieli
 
 
Olin kävelyllä metsän läpi vievällä pikkutiellä kaupungin laidalla. Täyttelin keuhkojani raikkaalla ilmalla sekä tutkiskelin luonnon rauhallisuutta ja ystävällisyyttä. Jokin näkökenttäni äärialueilla kiinnitti yllättäen huomioni ja kohteen tarkennuksen jälkeen havaitsin hämmästyksekseni keskellä tietä napottavan linnun. Etäisyyttä oli vain joitakin metrejä, eikä lintu ollut moksiskaan. Kyseessä oli telkänpoikanen, joka oli ilmeisesti ajautunut harhapolulle.
 
Hetken molemminpuolisen ihmettelyn jälkeen tämä vesseli lähti tepastelemaan. Suunta oli selvästi hukassa, kun aluksi poikanen lähti taapertamaan mutkitellen minua kohti ja kävi kääntymässä metrin päässä pusikossa. Tämän jälkeen matka jatkui tietä pitkin toiseen suuntaan, aina välillä tienpientareelta koukaten. Kunpa meillä olisi ollut jokin mahdollisuus kommunikointiin, niin olisin voinut auttaa päämäärän löytämisessä. Lopulta tiemme kuitenkin erkanivat linnunpoikasen suunnistettua lopullisesti pöheikköön.
 
   * katso: Linnunpoikanen tepastelee
 
Tällaiset iloiset yhteensattumat hymyilyttävät vielä vuosien jälkeenkin tippaakaan laimentumatta. Jotkut tapahtumat vain yksinkertaisesti palavat verkkokalvoille, eikä niitä voi unohtaa. Tämä oli juuri sellainen tapaus.
 
Sen lisäksi, että linnut ovat itsessään mukavia ja leppoisia otuksia, on myös niiden laulu jotakin ainutlaatuista. Hyvänä esimerkkinä mieleeni tulevat kesäillat syrjäisellä kesämökillä, jonka pienessä haapalehdossa satakieli aloitti sinfoniansa aina iltaisin auringon laskeuduttua horisonttiin. Tuon lehdon akustiikka tyynenä kesäiltana teki todella oikeutta satakielen puhtaalle ja kantavalle lauluäänelle, enkä millään olisi malttanut siirtyä pois tuon laulukuninkaan seurasta.
 
   * kuuntele: Satakielen laulua iltahämärässä
 
Luonnossa on tietyt peruselementit, joita ilman on vaikea kuvitella luontoa kokonaiseksi. Linnut ja niiden laulu ovat ehdottomasti yksi tällainen peruspilari.
 
Alkuviikosta uutisissa kerrottiin, että lähes puolet Euroopan lintulajeista on vaarassa ja osa lajeista saattaa kadota jo hyvinkin nopeasti. BirdLifen tekemässä raportissa kerrotaan vaarassa olevan 226 lajia, joista erityisen huolestuttava tilanne on myös monilla meillekin tutuilla ja läheisillä linnuilla kuten varpusella, kottaraisella ja räystäspääskyllä.
 
  -  9.11.2004
 
* BirdLife - Lehdistötiedote 8.11.2004: Yhä useampi Euroopan lintu vaikeuksissa
 
* Vihreän polun julkaisu: Telkänpoikanen ja satakieli

Henrik Varpiala