Joulurauhan melskeessä
 
 
Joulu on tulossa. Asiaa ei voi olla huomaamatta: joulukoristeet, jouluvalot, joulurihkama, joulumainokset, joululaulut ja ennen kaikkea joulukiireiset ihmiset ovat vallanneet tietoisuutemme kaikki tasot. Kaikki merkit viittaavat siis ihmisten valmistautuvan "rauhalliseen jouluun". Monille nämä merkit viestivät iloisesta tapahtumasta, mutta kaikille joulu ei ole lähellekään riemukas.
 
Voidaankin hyvällä syyllä kysyä, että milloinkahan tämä rauhallinen joulu oikeasti koittaa? Ehkä se näkyy katukuvassa jouluaattona tiettynä kellonaikana, mutta valitettavan monilla tuskan hiki valuu pitkälle aattoyöhön. Jouluaatto on kuitenkin hyvin pieni osa sitä massiivista rituaalia, joka kahlataan vuosi toisensa perään lävitse. Stressaavat valmistelut aloitetaan pahimmassa tapauksessa pari kuukautta etukäteen.
 
Nykyaikana kaikenlaisen rekvisiitan, eli rihkaman määrä lisääntyy vuosi vuodelta ja monilta löytyykin laatikkotolkulla sekalaista tilpehööriä, jotka kaivetaan esille vain yhdeksi kuukaudeksi vuodessa. "Jouluvaloja" tosin poltetaan yleisesti pitkin talvea, varsinkin pihavaloja. Vaikka kotitalouksien jouluvalot ovatkin monesti vain vähän sähköä kuluttavia, on niiden yhteenlaskettu sähkönkulutus vähintäänkin merkittävä, mikä tarkoittaa miljoonia watteja.
 
Kuuset eivät myöskään saa olla rauhassa joulun lähestyessä. Monet päätyvät amatöörimetsurien giljotiinin kohteeksi. Tosin kovinkaan ekojärkevä teko ei ole myöskään muovikuusen hankkiminen, tai investoiminen muuhunkaan kasvien muoviseen sukulaiseen.
 
Oma lukunsa on tietenkin suomalaisten lähettämät reilut 50 miljoonaa joulukorttia, joissa toivotetaan hyvää joulua ja rauhallista uutta vuotta 2005 - asia, jonka jokainen jo varmasti tietää. Sitä paitsi monenko joulukorttitervehdys on aidolla ajatuksella lähetetty? Useissa tapauksissa jouluposti on vain suoritettava velvollisuus. Ainoa syy jättää kortti lähettämättä, on olettaa vanhan tuttavan jo unohtaneen, mutta auta armias jos tuo syrjitty henkilö keksii kuitenkin lähettää kortin: tulee kiire lähettää takaisin samalla mitalla. Lisäksi hyviä jouluja toivotellaan moneen kertaan suullisesti, tekstiviesteillä ja sähköpostilla, minkä luulisikin riittävän viestin perille viemiseen.
 
Kuulemma tänä jouluna suosiossa ovat kalliit lahjat ja niinpä jouluaiheisissa kadunvarsimainoksissakin kehotetaan jo ottamaan lainaa lahjojen ostoon. Miksi ihmeessä? Voisikohan joskus suosiossa olla jokin muukin asia kuin lahjat...?
 
Olen tässä kritisoinut kaikkea hauskaa, joita ilman monenkaan joulu ei olisi Joulu. Tämä kuitenkin vain siksi, että itse joulu tallaantuu kaiken tällaisen hössötyksen alle ja lopputuloksena on vain kireä mieli sekä ylikuormitettu ympäristö. Alkuperäinen idea joulussa on ollut rauhan kunnioittaminen ja ystävällisyyden osoittaminen kaikkia kohtaan, ehdoitta. Eli ilman verbaalista mutkittelua: kaikilla on mahdollisuus ja oikeus stressivapaaseen epämateriaaliseen joulunviettoon - älä tyydy vähempään!
 
  -  28.11.2004
 
* Vihreän polun julkaisu: Joulurauhan melskeessä

Henrik Varpiala