Itsestään selvä elämä
 
 
Pidämme monia asioita itsestäänselvyyksinä. Ehkä kaikkein itsestään selvin asia elämässämme on elämä itse - oma olemassaolomme. Tarkemmin ajateltuna se on kuitenkin ehkä yksi hämärimmistä asioista mitä kuvitella saattaa. Miten tämä ympärillämme oleva maailma voi olla mahdollinen ja vieläpä totta? On asioita, joita järjen on turha yrittää ratkaista selittämällä. Jos itse elämää ei pidettäisi niin tavallisena ja arkisena asiana, moni elämään liittyvä asia näyttäytyisi hyvinkin erilaisessa valossa; itse asiassa kaikki olisi täysin erilaista.
 
Elämää ei voida selittää. Tiede on yrittänyt selittää elämän mysteerin olevan vain sattuman tulos. Ainahan sekin mahdollisuus on olemassa, mutta se on erittäin epätodennäköistä. Teoreettisen fysiikan tutkija Lee Smolin on laskenut, että niiden fysikaalisten vakioiden yhdistelmän muodostumisen todennäköisyys, jotka vallitsivat maailmankaikkeutemme syntyhetkellä ja jotka ovat välttämättömiä järkevän maailmankaikkeuden muodostumiselle, on yhden suhde 10 229. Eli yhden suhde lukuun, jossa on 229 nollaa ykkösen perässä. Kaikkien maailman rantojen hiekanjyvästenkin lukumäärä on vain n. 10 23. Maailmankaikkeuden syntymän sattuman todennäköisyys on siis paljon pienempi kuin kukaan voisi alkuunkaan käsittää.
 
Jotkut taas selittävät elämän olevan mahdollista jonkun korkeamman voiman ansioista, mutta tämäkään ei vielä sinänsä selitä yhtään mitään. Ongelmanamme onkin tiettyjen asioiden hyväksyminen sellaisenaan ja toisten meille kertomien näkemyksien uskominen lopullisina totuuksina. Pidämme helposti itsestään selvänä, että esimerkiksi talitintti on seuranamme muutamankin vuoden päästä tai että tekniikka ratkaisee aikanaan maapallon saasteongelmat. Joillekin on tietysti yhdentekevää onko tinttejä olemassa vai ei, eikä kaikkia kiinnosta edes ihmisrodun säilyminen, koska "onhan sitä kautta aikojen rotuja kuollut sukupuuttoon". Harva uhoaa näin olettamatta samalla ihmisrodun kuihtumisen sijoittuvan kaukaiseen tulevaisuuteen - vähintäänkin oman elämän jälkeiseen aikaan.
 
Tuoreen uutisen mukaan suomalaisia ei huolestuta haitallisen kolesterolin seuraukset, vaikka kyseessä on oma terveys. Kolesterolin vaarat ovat kyllä hyvin tiedossa, mutta me suomalaiset pidämme itsestään selvänä, ettei herkullinen päivittäinen viineri ja rasvainen makkara lopeta elämäämme - ainakaan vielä tänään. Sydän- ja verisuonitaudit ovat kuitenkin yleisin kuolinsyy Suomessa. Meille onkin tyypillistä ajatella vallitsevan tilanteen jatkuvan miltei ikuisuuksiin asti: oman terveyden jatkuminen, luonnon tilan säilyminen, elintarvikkeiden terveellisyys, veden ja ilman puhtaus sekä katto pään päällä.
 
Kun pidetään asioita itsestään selvinä, siitä on tietysti se etu, että elämä on huoletonta eikä tarvitse kuluttaa aikaansa "joutaviin" ajatuksiin. Liiallisella epäilyllä ja jatkuvalla pähkäilyllä on taas omat varjopuolensa. Ongelmanamme näyttäisi kuitenkin olevan selvästi enemmän asioiden hyväksyminen sellaisenaan ja yleinen välinpitämättömyys kuin harkitsemisen tai ajattelun liiallisuus. Tästä seuraa monia maailmanlaajuisia yllätyksiä, jotka jälkeenpäin ajateltuna eivät olekaan lainkaan yllättäviä, vaan lähinnä selviä väistämättömiä seurauksia.
 
Itsestään selvien asioiden ottaminen tarkastelun kohteeksi voi myös antaa huomattavasti lisää syvyyttä elämään sekä pidentää elinikää. Suurimmat keksinnötkin tehdään yleensä vasta silloin, kun asetetaan yleiset olettamukset kyseenalaisiksi. Maapalloakin pidettiin ennen litteänä levynä, kunnes löytyi joku, joka tohti pitää muitakin vaihtoehtoja mahdollisina. Maapallon väittämisestä pyöreäksi joutui aikanaan vaikeuksiin ja pilkatuksi - nykyään taas eräiden muiden "itsestäänselvyyksien" haastamisesta.
 
  -  13.10.2005
 
* YLE24 Uutiset: Korkea kolesteroli ei huolestuta suomalaisia
 
* Vihreän polun julkaisu: Itsestään selvä elämä

Henrik Varpiala