Grönlannin jäätikkö sulaa vauhdilla
 
 
Sain tänään sähköpostiini erään professorin lähettämän viestin, jossa oli uutinen Grönlannin jäätikön sulamisen huomattavasta kiihtymisestä. Aiemmin jäätikön on oletettu sulavan metrin verran vuodessa, mutta kiihtyneen ilmaston lämpenemisen johdosta myös sulaminen on kiihtynyt kymmeneen metriin vuositasolla - jäätikkö sulaa siis nyt kymmenen kertaa nopeammin kuin neljä vuotta sitten. Koko jäätikön sulaminen nostaisi meren pintaa maailmanlaajuisesti seitsemällä metrillä, jolloin monet kaupungit, esimerkiksi Lontoo,  jäisivät veden alle. Vedenpinnan nousun lisäksi jäätikön sulamisesta vapautuva makea vesi muuttaa meriveden suolapitoisuuksia ja voi näin vaikuttaa suurtenkin merivirtojen virtaamissuuntaan, mikä taas osaltaan vaikuttaisi dramaattisesti ilmaston muuttumiseen.
 
En voinut muuta kuin jälleen miettiä, mikä on se riittävän suuri uutinen, joka saa ihmiset toimimaan ilmastonmuutoksen estämiseksi - muutenkin kuin vain näennäisesti? En usko minkään uutisen siihen pystyvän, vaan sen on oltava konkreettinen tapahtuma, joka vaikuttaa maailmanlaajuisesti tai vähintään hyvin suurelle ja tärkeälle alueelle. Tässä edellä mainitussa tapauksessa toiminta alkaa, kun vedenpinta alkaa todella uhkaavasti nousta. Miksi vasta vahingon jälkeen? Tiedettiinhän jo kauan ennen otsoniaukkojen syntymistäkin freonien tuhoavan otsonia, mutta vasta aukkojen toteaminen sai aikaan konkreettisia toimia. Silloinkin kiistettiin viimeiseen asti koko ilmiö ja kyseenalaistettiin useat tieteelliset näytöt, mutta lopulta tosiasia oli pakko hyväksyä.
 
Asiaa pohtiessa ensimmäisenä mieleeni tulevat valtamedian uutisaiheet ja niiden vaikutukset. Yhä enemmän uutisointi on keskittynyt onnettomuuksiin, terrorismiin, sotaan, väkivaltaisuuksiin ja kuolonuhreihin. Toinen valtavirta on julkisuuden henkilöiden elämästä juoruaminen, urheilu-uutiset ja muut aivan merkityksettömät tapahtumat. Lisäksi vähän poliittista juonittelua sekä taloutta ja siinähän ne uutiset sitten jo olivatkin. Uutiset ympäristötuhoista, luonnon saastumisesta ja ilmastonmuutoksesta taitavat hukkua tähän virtaan, jolloin ne muuttuvat samaksi mitäänsanomattomaksi harmaaksi massaksi kuin muutkin uutiset. Ehkä uutiset ovat nykyään muuttuneet pelkäksi viihteeksi, tositeeveeksi, jossa vakavatkin asiat ovat vain jännittävää trilleriä ja jännitys laukeaa kun uutiset päättyvät - seuraavana päivänä taas uudet jännittävät aiheet ja lisää teatraalista draamaa.
 
Ihmiset eivät pysty enää erottamaan faktaa fiktiosta eikä todellisuutta mielikuvituksesta. Jos näin ei olisi, ottaisimme toki vakavasti kaikki vakavat uutiset ja olisimme luonnon ystäviä, emme sen hyväksikäyttäjiä. Näin ei kuitenkaan ole, vaan yksilölliset ja yhteiskunnalliset edut ajavat luonnon etujen ohitse, vaikka luonnon edut ovat myös ihmisten etuja - vieläpä niitä kaikkein tärkeimpiä.
 
  -  6.8.2004
 
* Jäätikköuutinen: Scientists alarmed at increase in melt rate of ice
 
* Vihreän polun julkaisu: Grönlannin jäätikkö sulaa vauhdilla

Henrik Varpiala