Jeffrey M. Smith:

 

Petoksen siemenet - Voiko kuluttaja luottaa geeniruokaan?

 

(Alkuteos: "Seeds of Deception: Exposing Industry and Government Lies About the Safety of the Genetically Engineered Foods You're Eating" - 2003.)

Sisällysluettelo

 

Hieno ja karmiva tietopaketti geenimuunnellusta ruoasta.

 

Takakannen teksti: "Geenimuuntelu on tunkeutunut ruokapöytäämme. Mutta tunnetaanko geenimuuntelun vaikutuksia vieläkään riittävästi, vaikka miljoonat ihmiset ovat syöneet gm-ruokia vuosikausia - useat tietämättään? Gm-ainesten käytön merkitsemisestä elintarvikkeisiin käydään parhaillaan kädenvääntöä - jääkö meille vapaus valita gm-vapaa ruokavalio, vai katsotaanko se vain kilpailun estämiseksi?

 

Petoksen siemenet kuvaa gm-elintarvikkeiden hyväksymisprosessin toimimattomuutta sekä tiedemaailman ja viranomaisten riippuvuutta suuryrityksistä. Ensimmäistä kertaa on yksiin kansiin koottu monia geenitekniikkaan liittyneitä skandaaleita. Gm-ruuan yleistymisessä on kyse myös siitä, kenen vastuulle maailman ruokahuoltoa ollaan siirtämässä. Suuryhtiöt hallitsevat geeniruokamarkkinoita.

 

Kirjan keskeinen kriittinen väite on gm-tekniikan arvaamattomuus. Teollisuuden ja tutkijoiden mukaan geeninsiirtotekniikka on vain klassisen kasvinjalostuksen jatke. Mutta geeninsiirrot eivät ole täsmäjalostusta, vaan niiden tuloksena on monenlaisia odottamattomia vaikutuksia. Ovatko geenimuunnellut siemenet ja gm-ruoka liian varhain päästetty globaaliin levitykseen?

 

Amerikkalainen Jeffrey M. Smith on Institute for Responsible Technologyn johtaja. Hän on mukana monissa geenitekniikkaa käsittelevissä järjestöissä ja sen käyttöä ohjeistavissa lautakunnissa."

 

* Olli Tammilehdon kirjoitus: Petoksen siemenet

 

* Lisätietoa geenimuunnellusta ruoasta: True Food Now!

Henrik Varpiala