Thom Hartmann:

 

- The Last Hours of Ancient Sunlight - The Fate of the World

     and What We Can Do Before It's Too Late

 

(- 2004, Revised and Updated.)

Sisällysluettelo

 

Tässä maailmanlaajuiseen suosioon nousseen teoksen päivitetyssä versiossa Hartmann selvittää harvinaisen selkeästi mikä planeettaamme uhkaa ja minkä vuoksi. Vaikka tulevaisuus näyttää kovin synkältä useiden tikittävien ekokatastrofien keskellä, antaa kirja kuitenkin toivoa auttamalla ongelman tiedostamisessa, sillä vasta kun tiedostamme täysin ongelmamme ja niiden perimmäiset syyt, tulee muutos mahdolliseksi.

Teoksen nimi viittaa kaiken maapallolla olevan energian alkulähteeseen, eli aurinkoon. Nyt käytössämme olevat energiavarat, kuten öljy ja kivihiili, ovat satojen miljoonien vuosien aikana varastoitunutta aurinkoenergiaa. Tällä hetkellä kulutamme päivittäin runsaasti enemmän energiaa kuin aurinko maapallollemme antaa: kulutuksemme johtaa energian loppumiseen ennemmin tai myöhemmin.

 

Jo pelkästään öljyn loppuminen viimeistään 40 vuoden sisällä (todennäköisemmin 30 vuoden) yhdessä jatkuvan väestönkasvun kanssa, aiheuttaa kurjuutta miljardeille ihmisille. Vuonna 2030 meitä on n. 10 miljardia ihmistä ja jo nyt puolet maapallon ihmisistä elää alle 2 dollarilla päivässä; tulevaisuudessa köyhien ihmisten suhteellisen määrän on odotettavissa lisääntyvän selvästi. Ennen öljyn loppumista hinnat tulevat nousemaan rajusti, eikä köyhillä kansalaisilla ole enää varaa sähköön, lämmitykseen tai välttämättömiin kuljetuksiin. Öljystä valmistetaan myös kangaskuituja, muoveja, asfalttia, ym. - joten moni muukin asia tulee jatkossa kallistumaan. Tätä maailmantalous ei kestä - jos kestää, ympäristö ei.

Hartmann muistuttaa myös muista huomioitavista seikoista: ilmaston lämpeneminen, sademetsien ja metsien nopea hävittäminen, aavikoituminen, maaperän köyhtyminen, vesistöjen saastuminen ja ylikalastaminen, lajien kiihtyvä häviäminen, ilman saastuminen, kaikille lääkkeille vastustuskykyisten ja nopeasti leviävien tautien yleistyminen, yleisen piittaamattomuuden sekä itsekeskeisyyden lisääntyminen.

Nämä kaikki ongelmat ovat kuitenkin vielä ratkaistavissa ja Hartmann tarjoaa kirjassaan oman vaihtoehtonsa.

 

* Artikkeli kirjasta: [maa]pallo hukassa

 

* Kirjan innoittamana Leonardo DiCaprio on tuottanut nettielokuvan Global Warning

Henrik Varpiala