Timo Harakka:

 

- Spagettivatikaani

 

(- 1995.)

 

Toistaiseksi ainoa Euroopan Unionia käsittelevä kirja, jota voi suositella luettavaksi. Odotettavissa surullisen hupaisia lukutuokioita...

 

Takakannen teksti: "EU: Maanalainen manner. Timo Harakka hortoilee "Euroopassa" - ei-kenenkään maalla ja maan alla, spagettivatikaanin raunioilla ja rakennustyömailla, ikkunattomissa huoneissa ja hapettomilla käytävillä.

Tämä ainutlaatuinen raportti paljastaa, kuinka Euroopan Unionin valta käytetään todella: kuinka komission dobermannit ja diplomatian kätyrit päättävät öisissä istunnoissa 375 miljoonan eurooppalaisen kohtaloista. Ja kuinka Mercedes Benz määrää mantereen tulevaisuuden.

Miten Suomesta tuli spagettivatikaanin pohjoisin satelliitti? Mitä tapahtui Suomen jäsenyysneuvottelujen viimeisinä öinä, kun väsyneet miehet sopivat jotakin, josta riidellään vieläkin.

Yksinäisen miehen eurojuna kulkee Brysselistä Strasbourgiin, Luxemburgista Kokkolaan. Silminnäkijä on paikalla, kun Pertti Salolainen villitsee Euroopan parlamentin. Ja kun Mauno Koivisto on saada Jacques Delorsille mansikkaleivoksen väärään kurkkuun.

Spagettivatikaani on monipuolinen vallan ja demokratian analyysi, joka esittelee ensimmäistä kertaa EU:n vaietut mutta keskeiset kysymykset, ennen kaikkea "marokkolaisen pöydän" periaatteen. Timo Harakan hilpeä ja häijy reportaasi kertoo Euroopasta, joka tulee hyvin toimeen ilman eurooppalaisiaan. Vaan kuinka kauan?"

 

* Tietoa kirjailijasta: www.yle.fi/harakanpesa/kuka.html

Henrik Varpiala