Dee Brown:

 

Haudatkaa sydämeni Wounded Kneehen - Lännen valloitus

      intiaanien näkökulmasta

 

(Alkuteos: "Bury My Heart at Wounded Knee - An Indian History of the American West" - 1970.)

Sisällysluettelo

 

Takakannen teksti: ""He antoivat meille monia lupauksia, enemmän kuin voin muistaa, mutta he pitivät vain yhden: he lupasivat ottaa meidän maamme ja he ottivat sen." - Sioux-päällikkö Punainen Pilvi

 

Intiaanisotien julmuudesta ovat yleensä kertoneet voittajat, valkoiset. Tämä on häviäjien tarina, riipaiseva kuvaus intiaanien rakkaudesta isiensä maahan ja kokonaisen kansan unelmasta, joka kuoli Wounded Kneen verilöylyssä vuonna 1890.

     Yhdysvaltalaisen historioitsijan Dee Brownin maailmankuulu dokumentti paljastaa, mitä todella tapahtui, kun nuori liittovaltio valloitti Länttä. Teos perustuu julkaisukokoelmista ja arkistoista koottuun aitoon materiaaliin ja antaa selkeän kuvan siitä maailmankatsomuksellisesta kuilusta, joka vallitsi alkuperäisen intiaaniväestön ja eurooppalaisten valloittajien välillä.

     Monet valkoisten kertomuksissa kuolemattoman maineen saaneet intiaanipäälliköt - Istuva Härkä, Geronimo, Punainen Pilvi, Hullu Hevonen - kertovat tässä kirjassa itse niistä vaiheista, jotka johtivat Lännen valloitukseen ja valkoisten ja intiaanien viimeiseen suureen yhteenottoon Wounded Kneessä."

Henrik Varpiala