Päivitetty 4.5.2007

 

Tämä on poliittisesti ja uskonnollisesti riippumaton sivusto.

Uskonnollisten tai poliittisten ideologioiden sijaan kannatan maailmanlaajuista yhteenkuuluvuutta: ystävällisyyttä, rakkautta, ihmisoikeuksia, tasa-arvoa, ympäristönsuojelua, kriittisen ajattelun lisäämistä, kuluttamisen ja materialismin vähentämistä.

Haluan auttaa ja tukea ihmisiä suuremman kokonaisuuden käsittämisessä, jotta koko maailma ja sen luonto, eläimet sekä ihmiset voitaisiin mieltää saumattomana symbioosina: yhden pienimmänkin yksityiskohdan vahingoittaminen haavoittaa kokonaisuutta ja samalla myös sen jokaista yksittäistä, mitättömältäkin vaikuttavaa hiukkasta – kuten meitä itseämme. Kannatan ainoastaan ystävällistä ja asiallista vaikuttamista, sillä jokaisella on oikeus omaan mielipiteeseensä, eikä pakottamalla tai väkivallalla aikaansaatu muutos ole kestävä.

Pidän itseäni täysin tasavertaisena kaikkien ihmisten kanssa: ajatukseni eivät ole muita parempia, ainoastaan ehkä erilaisia. Erilaiset ajatukset johtavat erilaisiin tekoihin ja erilaiset teot johtavat toisenlaisiin lopputuloksiin. Suurimpana huolenaiheenani ei siten ole itse ympäristön tuhoutuminen tai ihmisarvojen loukkaamisen lisääntyminen, vaan ihmiskunnan perimmäisen tahdon toteutuminen. Jos suurin osa maailman ihmisistä haluaa vilpittömästi omistaa elämänsä ympäristön saastuttamiselle, omaisuuden keräämiselle ja toisten ihmisten vahingoittamiselle niin tapahtukoon. Haluan ainoastaan varmistaa ihmisten ymmärtävän syvällisesti tekojensa seuraukset. Olemmeko siis saavuttaneet ihanteellisimman kuviteltavissa olevan elämäntyylin, jota voisimme huoletta jatkaa onnellisina tuhansia vuosia entä miljoonia vuosia? Jos haluamme muutosta, miksi emme aloittaisi jo tänään, nyt heti? Muutoksen ei tarvitse alkaa suurilla harppauksilla eikä mitenkään aggressiivisesti tai edes julkisesti, vaan pääasiana on aloittaa. Aloittaa voi omista ajatuksista ja myöhemmin muuttaa niitä hiljalleen pieniksi teoiksi, ehkä sanoiksi; kunhan prosessi pysyy käynnissä. Muutos on riippuvainen nimenomaan yksilöistä, eli meistä jokaisesta itsestämme: ei ole olemassa ketään muita ihmisiä kuin Me. On siis erityisen tärkeää, että jokainen hoitaa oman osuutensa, välittämättä tekojensa mitättömyydestä miljardien muiden ihmisten joukossa.

En tyrkytä kenellekään mielikuvaa "oikeasta" elämästä, haluan vain antaa toisenlaisen näkökulman ja tarjota vaihtoehdon siemenen. Toisen puolesta ei kannata päättää miten tulisi elää, vaan pikemminkin keskustella eri vaihtoehdoista ja niiden vaikutuksista lopputulokseen, jonka jälkeen kukin itse valitsee elämänsä jatkosta. Mikä sopii yhdelle, ei välttämättä sovi kaikille, eikä kukaan yksinään pysty huomioimaan aivan kaikkea. Suhtaudu siis kirjoituksiini kriittisesti, mutta ilman ennakkoasenteita – ajattele, pohdi, mietiskele. Laajenna omaa kriittistä ajatteluasi ja lisää sen käyttöä kaikkialla, sillä meitä houkutellaan milloin mihinkin päähänpistoon ja heräteostoksiin: pahimmassa tapauksessa muutumme lopulta aivottomiksi roboteiksi, jotka pidetään tyytyväisinä vain uusilla tavaroilla ja näennäisellä yhdenvertaisuudella.

Tiedostava ja vähäinen kuluttaminen avartaa ja helpottaa elämää, eikä suinkaan tee arjesta yksipuolista tai ankeaa. Ylimääräinen omaisuus aiheuttaa monia ongelmia: mm. rahapulaa, huolta trendien muutoksista, huolta pörssikursseista, takuukorjauksia, huoltotarpeita, säilytystilaongelmia, turvallisuus- ja terveyshaittoja, varkauksia, melu- ja ympäristösaasteita, elämän mielekkyyden häviämistä. Ennen kaikkea päivästä tulisi riittää aikaa muuhunkin kuin omaisuuden hoitamiseen tai hyödyntämiseen ja uusien hankintojen suunnitteluun. Tarkoituksenani ei ole paluu kivikaudelle, eikä edes joidenkin kymmenien vuosien takaiselle elintasolle, vaan nykyistä tekniikkaa hyväksi käyttäen, monia turhuuksia rajusti karsien sekä elämänarvoja muuttaen kehitettäisiin toisenlaiset lähtökohdat ja selkeät päämäärät. Nykyinen päämäärä tuntuu olevan ainoastaan eksponentiaalisesti kiihtyvä talouskasvu ja kulutuksen järjestelmällinen lisääminen, eikä juuri ketään näytä vakavasti kiinnostavan tämän suunnitelman todelliset maailmanlaajuiset seuraukset. Elämä on todella paljon muutakin kuin rahan kanssa pelaamista – tarkalleen ottaen raha ei liity itse Elämään millään lailla.

Tavoitteenani on myös huomioida kaikki näistä sivuista saatava palaute mahdollisimman tarkkaan ja siten kehitän näitä sivuja yhteistyössä halukkaiden kanssa. Yhteyttä voit ottaa palautelomakkeella.

 

[Tietoa kirjoittajasta: Olen syntynyt vuonna 1979 ja asun tällä hetkellä itsekseni Turussa. Olen opiskellut sähkötekniikkaa Teknillisessä korkeakoulussa ja kestävää kehitystä Turun ammattikorkeakoulussa. Olen suorittanut myös tietokoneasentajan ammattitutkinnon. Seuraavana tähtäimessä on kirjan kirjoittaminen ihmiskunnan perusongelmasta ja ympäristötieteiden maisterin tutkinnon suorittaminen.]

Henrik Varpiala