Päivitetty 16.6.2007

 

 

-    American Beauty

 

American Beauty on tragikoominen draama, jonka päähenkilöllä Lester Burnhamilla on tylsä työ, hajoava avioliitto ja teini-iän kriiseissä painiskeleva tytär. Hän tuntee elämänsä valuvan hukkaan. Burnhamit ovat varsin keskivertoperhe, kunnes Lester päättää tehdä elämässään muutoksen. Erilaiset kohtalot kietoutuvat yhä tiiviimmin toisiinsa nyky-yhteiskuntaa ja lähiöelämäntapaa parodioiden. Tämä elokuva osoittaa elämän kauneuden oivaltamisen tärkeyden ...ennen kuin on liian myöhäistä.

 

 

 

Ohjaaja: Sam Mendes

Pääosissa: Kevin Spacey, Annette Bening

Julkaisuvuosi: 1999

 

* Elokuvan kotisivut: www.dreamworks.com/ab/

 

 

 

-    Brazil

 

Brazil on orwellilainen scifi-fantasia-komedia, joka on ohjaaja Terry Gilliamin surrealistinen, painajaismainen tulevaisuusvisio "virheettömän" teknologian hallitsemasta maailmasta. Kaikkivaltiaat ministeriöt valvovat kaikkea toimintaa eivätkä salli inhimillisyyden tulla tehokkuuden tielle. Elokuvan päähenkilö Sam on itsekin byrokraattina osa tätä koneistoa, mutta viattomuuttaan alkaa esittää liian monia kysymyksiä järjestelmän toiminnasta. Etenkin ylenpalttinen byrokratia, teknologia, nuoruuden palvonta ja turtunut vallitsevan tilanteen hyväksyminen saavat osansa elokuvan purevasta mustasta huumorista.

 

 

Ohjaaja: Terry Gilliam

Pääosissa: Jonathan Pryce, Robert De Niro, Kim Greist

Julkaisuvuosi: 1985

 

* Tietoa Internetissä: www.imdb.com/title/tt0088846/

 

 

 

-    An Inconvenient Truth

 

Al Goren dokumentti ilmastonmuutoksesta, joka on hyvin havainnollinen ja helposti omaksuttavassa muodossa. Dokumentti käsittelee kaikki ilmastonmuutoksen oleelliset pääasiat, eikä tämän katsottuaan luulisi olevan enää epäselvyyttä, pitäisikö jotain tehdä vai ei.

 

 

 

 

 

 

 

Ohjaaja: Davis Guggenheim

Pääosissa: Al Gore

Julkaisuvuosi: 2006

 

* Dokumentin kotisivut: www.climatecrisis.net

 

 

 

-    Kaislikossa suhisee

 

Terry Jonesin versio klassisesta "Kaislikossa suhisee" -lastentarinasta on yhteiskuntakriittinen, symbolinen komedia. Mukana on juuri sopivasti satiiria, että aikuisellekin riittää katsottavaa. Ilkeät Näädät haluavat vallata kilttien eläinten asuinmaat rakentaakseen teollisuutta, mitä varten ne ostavat Konnalta maata. Konna suostuu myymään maitaan, koska tarvitsee rahaa kilpa-autoriippuvuutensa rahoittamiseen eikä ymmärrä, että hänen omakin kotinsa aiotaan räjäyttää tehtaiden tieltä. Myyrä, Rotta ja Mäyrä taistelevat kotiensa puolesta samalla, kun yrittävät auttaa ystäväänsä Konnaa irti riippuvuuden pauloista. Opettavainen tarina kritikoi ahneutta ja tarinasta löytyy herkullisia tasoja niin aikuisille kuin lapsillekin.

 

Ohjaaja: Terry Jones

Pääosissa: Steve Coogan, Eric Idle, Terry Jones, Antony Sher, Nicol Williamson

Julkaisuvuosi: 1996

 

* Tietoa Internetissä: www.imdb.com/title/tt0118172/

 

 

 

-    Mies vailla menneisyyttä

 

Kaurismäki yhdistää uutta ja vanhaa, todellisuutta ja fantasiaa, humoristista ja vakavaa symbolisesti ja sopivassa suhteessa. Elokuva ilkamoi suomalaisten stereotyyppisten piirteiden, jäykkyyden ja byrokratian kustannuksella, mutta puuttuu myös tärkeään yhteiskunnalliseen ongelmaan, asunnottomuuteen. Päähenkilönä on mies, joka saapuu junalla Helsinkiin, mutta joutuu hakatuksi niin pahoin, että menettää muistinsa. Henkilötietojen puuttuessa hänellä ei ole muuta mahdollisuutta kuin asettua asumaan kaupungin kodittomien joukkoon. Kohtalo on kuitenkin jälleen oikullinen ja kun miehen menneisyys viimein selviää, on edessä kriisi. Kaurismäki osoittaa elokuvallaan, että onni ja turvallisuudentunne voivat kummuta muustakin kuin omaisuudesta.

 

Ohjaaja: Aki Kaurismäki

Pääosissa: Markku Peltola, Kati Outinen

Julkaisuvuosi: 2002

 

* Tietoa Internetissä: www.nicehouse.fi/olohuone/leffat/miesvalla.htm

 

 

 

-    Taru Sormusten Herrasta - trilogia

 

Tämä trilogia (Sormusten ritarit, Kaksi tornia, Kuninkaan paluu) on yllättävän hyvin onnistunut käännös J.R.R. Tolkienin samannimisestä kirjasta. Elokuva on vaikuttava ja koskettava, aivan kuten on alkuperäinen tarinakin. Vaikka tarinassa ei suoranaisesti käsitelläkään yhteiskunnallisia ongelmia, voi syvällisellä tasolla huomata löytävänsä moniakin viittauksia ihmismielen arkkityyppeihin ja ongelmallisiin ajatuskuvioihin. Sormus edustaa materiaalisen maailman lumousta, jonka valtaan joutuvilla alkaa järki hämärtyä ja toiminta muuttuu sekä itselle että toisille vahingolliseksi. Tarinasta löytyy myös viittauksia ihmisen piittaamattomuudesta luontoa kohtaan ja sen seurauksista. Elokuva on myös hyvä kertomus, miten toivoa on aina olemassa ja että kaikkein epätodennäköisin ja vähäpätöisin henkilö voikin olla kaikkein tärkein. Myöskään "pahaa" ei pidä leimata pahaksi liian aikaisin, koska silläkin on usein oma roolinsa hyvyydessä. Suosittelen myös lämpimästi kyseisen kirjan lukemista.

 

Ohjaaja: Peter Jackson

Pääosissa: Elijah Wood, Sean Astin, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Orlando Bloom

Julkaisuvuosi: 2001, 2002, 2003

 

* Elokuvan kotisivut: www.lordoftherings.net

 

 

 

-    Truman Show

 

Truman Show iskee humoristisella kritiikillään elämän keinotekoistumista vastaan. Tämän se tekee viemällä äärimmäisyyksiin nykyisen suuntauksen, jossa media ja yritykset kietovat ihmiset illuusion maailmaan. Tosielämästä tehdään viihdettä ja viihde muuttuu tosielämäksi. Kokemamme tunteet ja elämykset suunnitellaan yhä enemmän etukäteen ja muiden toimesta. Elokuvan päähenkilönä on Truman Burbank, joka elää tavallista, onnellisen tuntuista elämää kunnes hän alkaa epäillä, että kaikki ei olekaan sitä miltä se näyttää.

 

 

 

Ohjaaja: Peter Weir

Pääosissa: Jim Carrey, Laura Linney, Ed Harris

Julkaisuvuosi: 1998

 

* Tietoa Internetissä: www.transparencynow.com/truman.htm

 

 

 

-    V for Vendetta

 

Wachowski -veljesten (mm. Matrix) kirjoittama tarina riipaisee moneen kipeään yhteiskuntamme epäkohtaan, niin historiassa kuin nykyisyydessäkin. Orwellilainen lähestymistapa herättelee katsojassa ajatuksia, mihin olemmekaan yhteiskuntana oikein menossa. Onko nykyinen vallanjako ja kansalaisten alati kiristyvä kontrollointi tarpeellista tai edes kenenkään etujen mukaista? Elokuva on valitettavasti väkivaltainen.

 

 

 

 

Ohjaaja: James McTeigue

Pääosissa: Natalie Portman, Hugo Weaving, Stephen Fry

Julkaisuvuosi: 2005

 

* Elokuvan kotisivut: vforvendetta.warnerbros.com

 

 

 

-    A Wholly Different Way of Living

 

18 tunnin mittaista J. Krishnamurtin ja professori Allan W. Andersonin välistä syvällistä keskustelua elämän peruskysymyksistä. Keskustelu etenee mukaansa tempaavan loogisesti ja kielenkäyttö on yksinkertaista ja siten myös selkeää. Näiden jälkeen ymmärtää elämää taas monin verroin paremmin.

 

 

 

 

 

 

Keskustelijat: J. Krishnamurti, Dr. Allan W. Anderson

Kuvausvuosi: 1974

 

* Keskustelut nähtävissä, kuultavissa ja luettavissa ilmaiseksi: www.jkrishnamurti.org

 

 

 

-    Yanni Live! - The Concert Event

 

Yannin musiikkivideo livetaltioinnista vuodelta 2006. Myös kaksi aiempaa live-esiintymistä ovat suositeltavia: Tribute ja Live at the Acropolis. Nämä toimivat paljon paremmin kuvan kanssa kuin ilman. Yannin musiikista on aistittavissa syvällisyyttä ja elämän kauneutta. The Concert Event on oivallinen käytännön esimerkki, miten eri kulttuurien, rotujen, uskontojen ja ajatusmaailmojen edustajat voivat harmonisesti toimiessaan muodostaa erittäin toimivan kokonaisuuden. Kun jokainen hoitaa oman osansa muita kuunnellen, on lopputuloksena elämää suurempi sinfonia.

 

 

Ohjaaja: Yanni

Pääosissa: Yanni

Julkaisuvuosi: 2006

 

* Yannin kotisivut: www.yanni.com

 

Henrik Varpiala