Päivitetty 22.12.2007

 

Yleistä ekologiasta

Tälle sivulle on kerätty lista erilaisista arjen yksityiskohdista, jotka vähentävät luonnon kuormitusta ja lisäävät kokonaisuuden hyvinvointia. Tämä ei ole lähimainkaan täydellinen eko-opas, vaan ainoastaan kokoelma erilaisia pieniä tai suuria asioita, tutumpia ja tuntemattomampia, joita ei välttämättä tule aina ajatelleeksi. Jokaisen vinkin todellinen ekologisuus kannattaa myös oivaltaa omakohtaisesti: voisihan olla mahdollista tehdä jokin asia vielä ekologisemmin ja voisihan joukossa olla suoranaisia virheitäkin. Kattavampia ja aivan perusteista lähteviä eko-oppaita löytyy netistä: Eko-opaslinkit. Tarkoituksena on ollut edesauttaa uuden ajattelutavan syntymistä, jossa kokonaisuus menee yksilön edun edelle ja että kaikessa toiminnassa ajatellaan laajempia seurauksia, myös luonnon kannalta.
 
Raha pyörittää nykyistä maailmaa hyvin suvereenisti ja on usein merkittävänä taustavaikuttajana kaikessa hyvässä ja pahassa. On siis tarkkailtava erityisen huolellisesti sitä rahavirtaa, jota oma päätösvalta pystyy ohjailemaan paras kauppakassi on tyhjä. Nykyään sanotaan myös usein, että kuluttajalla on valta. Raha onkin tärkeä äänestyslippu: kun on pakko ostaa jotain, sijoittaa tai säilyttää rahaa, on parempi valita ympäristöystävällinen vaihtoehto. Vielä tehokkaampaa on kuitenkin ryhtyä kulutuskarkuriksi eli olla ostamatta aina kun voi ja suosia esimerkiksi kierrätystä, dyykkausta ja vaihtoa tavaroiden hankkimisessa. Tarkemmin katsoen nimittäin huomaa, ettei rahan ympärillä pyörivä elämä olekaan oikeasti kovin tyydyttävää. Ihmisyys ei ole pelkkää kulutuspäätösten tekemistä.
 
Yleisellä tasolla ajateltuna kannattaa tehdä yhteisen edun ja luonnon puolesta toimimisesta harrastus, jolloin toiminta alkaa vähitellen muodostua automaattisesti positiiviseksi ja vaihtoehtojen keksimisestä tulee luova leikki. Lyhyesti tiivistettynä: kannattaa minimoida ostokset, käyttää julkisia kulkuvälineitä, säästää sähköä ja energiaa yleensä, suosia paikallis- ja luomutuotantoa, boikotoida yrityksiä jotka riistävät  ihmisiä ja luontoa sekä levittää rauhanomaisesti tietoa ja positiivista asennetta.

* Lue myös kirjoitus: Ekologinen ajattelu

* Katso myös muut hyödylliset ekologiaan liittyvät linkit

 

Energia

    - Lämmitys

Omakotitaloihin on saatavilla monenlaisia suhteellisen ekologisia lämmitysvaihtoehtoja, kuten tuulivoima, aurinkoenergia, ilma- ja maalämpöpumppu, puupelletit ja puu. Vanhan öljykattilankin voi vaihtaa uuteen energiatehokkaampaan, jossa voi käyttää öljyn lisäksi myös puu- ja sähköenergiaa. Jos lämmität sähköllä, valitse ekosähkö ja harkitse sähköllä toimivan ilmalämpöpumpun hankkimista: se ei ole kovin kallis investointi ja maksaa pian itsensä takaisin. Varmista myös ikkunoiden ja ovien tiivisteet, hanki kolminkertaiset lasit (mahdollisesti tyhjiöeristeellä ja selektiivisyydellä) sekä lisää rakenteiden lämpöeristeitä tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan. Lämmöneristyksen parantelussa on kuitenkin hyvä muistaa, että talon eristys on juuri niin hyvä kuin on sen heikoin lenkki. Eli jos ulko-oven tiivisteet päästävät tuulen puhaltamaan tupaan, ei kannata vielä paljon seiniä eristellä. Mikäli suinkin mahdollista, asuinlämpötilaa kannattaa laskea parilla asteella – myös vaatteet lämmittävät. Optimilämpötila on n. 20 astetta, mutta jos vähemmällä pärjää sen parempi.

    - Sähköenergian säästö

Säästä sähköä käyttämällä mahdollisimman paljon energiansäästölamppuja, sammuta valot aina kun et niitä tarvitse, älä pidä turhaan televisiota tai muita laitteita päällä, sammuta myös laitteiden valmiusvirrat (Stand By), hyödynnä liesien ja uunien jälkilämpöä. Tuskin vessassakaan tarvitaan valoja kaikkien tarpeiden hoitamisessa: jätä vain ovi raolleen, paitsi jos olet erityisen arvovaltaisessa seurassa. Älä myöskään käy turhan usein saunassa, sauno mieluummin porukalla ja suosi puulämmitteisiä kiukaita. Jos asut kerrostalossa, vältä käyttämästä valoja rappukäytävässä ja kävele rappusia hissin retuuttamisen sijaan. Luonnollisten kylmäkellarien hyödyntäminen on myös varsin tehokas sähkönsäästäjä. Kun ostat uusia laitteita, varmista niiden sähkönkulutus ja mieti vielä tarvitsetko laitetta ylipäätään.

    - Sähköyhtiö

Suosi uusiutuvia sähköntuotantomuotoja ja estä ilmastonmuutosta ostamalla esim. tuulivoimaa. Huom! Ydinvoima ei ole ekologinen vaihtoehto, kuten mm. YK:n huippukokouksessa Riossa 1992 kirjattiin loppuasiakirjoihin.

 

Jätteet ja roskat

    - Hautausmaan jätteet

Jos mahdollista, kunnioita vainajia ilman kynttilöitä ja kukkasia – ajatus on tärkein. Jos tämä ei onnistu, osta niitä mahdollisimman vähän ja valitse ympäristöystävällinen vaihtoehto. Esimerkiksi kukkalaitteita on saatavana täysin maatuvista materiaaleista valmistettuina ja kynttilöitä voi polttaa lyhdyssä, jolloin turhat kertakäyttöiset muovi-, metalli- ja lasikuoret jäävät pois. Kukkasetkin voi istuttaa haudalle, jolloin ei tarvitse aina viedä uutta kimppua.

    - Kierrätys ja kompostointi

Kierrätys ja kompostointi ovat erittäin oleellisia jätteiden synnyn ehkäisijöitä. Huolehdi siis kaiken mahdollisen päätymisestä tarkoituksenmukaiseen kierrätysastiaan eikä sekajäteastiaan. Kannattaa nähdä hiukan vaivaa ja kierrättää pienetkin erät ja osat. Muista myös hoitaa ongelmajätteet asiallisesti ja ennen kaikkea pyri välttämään ongelmajätteiksi päätyvien tuotteiden hankkimista. Muistathan, että myös energiansäästölamput ja neonputket ovat ongelmajätettä.

    - Kirjekuoret

Käytä uudelleen postiluukustasi tipahtelevat kirjekuoret ja muutkin pakkausmateriaalit – ne ovat usein miltei uuden veroisia ja vähintäänkin käyttökelpoisia.

    - Mainokset

Tärkein pääperiaate on jätteiden synnyn ehkäiseminen. Niinpä postiluukkuun kannattaa liimata "Ei mainoksia" -kyltti. Lisäksi voit kieltää myös osoitteellisten mainoksien lähettämisen, puhelinmainonnan ja henkilötietojen luovutuksen väestörekisteristä. Lisätietoja esim. Kai Puolamäen nettisivulta: Ei mainoksia, kiitos.

    - Paperin käyttö printterissä ja kopiokoneessa

Paras tapa säästää paperia on jättää tulostamatta. Toiseksi paras on valmiiksi roskiksessa olevien yksipuolisesti tulostettujen paperien hyödyntäminen tämä paperi on myös ilmaista! Lisäksi asiakirjat voi usein tulostaa pienemmällä fontilla, pienemmällä rivivälillä, kapeammilla marginaaleilla ja kaksi sivua arkille. Jos tarvitset puhdasta paperia, käytä 100% kierrätyspaperista tehtyjä arkkeja (esim. Cyclus Office) ja tulosta molemmin puolin.

    - Paristot

Suosi mieluummin mekaanisia laitteita. Monet digitaaliset ja muut sähköiset laitteet olisivat vähintään yhtä hyviä mekaanisesti toteutettuna, kuten hammasharjat, lämpömittarit, kuumemittarit, vaa'at, kellot. Nykyään on saatavilla paljon pieniä elektroniikkalaitteita (mm. taskulaskimet, rannekellot), jotka toimivat uusiutuvilla ja ilmaisilla energialähteillä, kuten aurinkoenergialla. Rannekelloja saa nykyisin aurinkoenergialla, liike-energialla ja ihmisen kehon lämpöenergialla toimivina (esim. Citizen Eco-Drive ja Seiko Kinetic). Tietystikään kännykän aktiivikäyttäjä ei tarvitse koko rannekelloa. Jos kuitenkin tarvitset johonkin laitteeseen paristoja, suosi ladattavia ympäristöystävällisiä akkuparistoja.

    - Roskapussi

Älä käytä lainkaan muovipussia roskaämpärissä, vaan kippaa roskat aina suoraan ämpäristä roskasäiliöön. Näin säästyisi jo pelkästään Suomessa useita miljoonia muovikasseja vuodessa – ja myös rahaa. Samoin hapettomassa hajoamisessa syntyvät kaasut jäisivät huomattavasti vähäisemmiksi. Roskaämpärin ei tarvitse olla steriili, mutta jos se likaantuu pahasti, riittää usein kevyt käsittely viileällä vedellä, tarvittaessa esim. mäntysuovalla tai etikalla terästettynä. Roska-astian likaantumista voi ehkäistä ennalta lajittelemalla biojätteet erikseen (vaikka biojätelajittelu puuttuisikin omasta jäteyhtiöstä) vaikkapa kartonkipakkauksen sisään. Biojätelajittelu tulee kuitenkin pakolliseksi ennen pitkää, toivottavasti.

    - Vaipat

Lapset ovat syntyessään luonnostaan sisäsiistejä, mutta vauvat pakotetaan tekemään tarpeensa housuihin ja tottumaan siihen. Itku voi hyvinkin olla merkkinä hälyttävästä vessahädästä ja ripeästi toimittuna homma hoidetaan avustettuna pottaan tai muuhun pömpeliin, ilman vaipan likaantumista. Tämä antaa inhimillisemmät mahdollisuudet käyttää myös pestäviä kestovaippoja ja lapsikin on varmasti tyytyväisempi kuin yhdelläkään kertakäyttövaipalla.

* Lue myös Voima-lehden artikkeli vaipattomuudesta: Ilman vaippaa

 

Kaupassa

    - Bonuskortit

Sadoilla miljoonilla ihmisillä on kullakin lukuisia muovisia bonuskortteja, joista ei useinkaan ole mitään hyötyä tai hyöty on mitätön – ei kuulosta kovin ekologiselta, eikä muutenkaan järkevältä. Bonuskorttien käyttäjältä kerätään myös tietoa hänen kulutustottumuksista. Kylkiäisinä bonuskorteissa tulee usein pakollinen paksu kuukausittainen mainoslehti, joista kertyy vuosittain valtavat jätevuoret. Alennukset voitaisiin antaa aivan yhtä hyvin ilman muoviläpysköiden höyläämisiäkin. Kieltäydy siis moisesta hömpötyksestä ja irtisanoudu kaikista bonusjäsenyyksistä.

    - Kauppakassi, hedelmäpussi ja pussi

Käytä kankaasta valmistettuja kestäviä kauppakasseja ja läpinäkyvästä kankaasta tehtyjä hedelmäpusseja muovisten ja paperisten sijaan. Säästät luontoa ja rahaa. Kieltäydy kohteliaasti ottamasta vastaan kaupoista tyrkytettäviä ilmaisia muovikasseja ja -pusseja: kanna mieluummin kädessä, pistä taskuun tai omaan kassiin. Jos kuitenkin käytät muovikassia, käännä se ensin nurinpäin, niin et toimi ilmaisena liikkuvana mainoksena...

    - Lahjat ja kortit

Pyri lähipiirissäsi muuttamaan lahjojenantoperinnettä. Lahjan idea lienee, että se annetaan sydämestä ja tarpeeseen, ei sen vuoksi että jotain vain kuuluu antaa. Lahjoja voi antaa muulloinkin kuin merkkipäivinä eikä merkkipäivinä ole pakko antaa mitään – varsinkaan tavaraa. Lahjan ei siis tarvitse olla esine, se voi olla vaikkapa aidan maalaaminen. Esimerkiksi World Visionilla on nettisivuillaan lahjakauppa, josta voi ostaa päivänsankarille lahjaksi eettisen ja ekologisen lahjoituksen hyvään tarkoitukseen, kuten puita tai lehmän kehitysmaihin. Suosi siis mieluummin mukavaa ilmapiiriä ja lahjoita sankarille hyvä mieli. Jos tarvitaan jotain konkreettista, on raha usein tavaraa parempi. Eikä tavaraakaan ole pakko pakata yltä päältä kääreisiin.

Myöskin joulu-, ym. onnittelukortit voi korvata sähköpostiversioilla tai voit onnitella kun näet kyseisen henkilön tai puhut hänen kanssaan puhelimessa. Ja jos tällaista livekontaktia ei luonnollisesti tule, et ole ilmeisestikään kovin läheinen sankarin kanssa, joten keinotekoiset toivottelut voi aivan yhtä hyvin jättää suorittamatta. Tosin koskaan ei ole liian myöhäistä kehittää aidosti lämpimyydelle otollisia välejä! Paras joulukortti onkin viimeinen: "Hyvää Joulua! P.S. Olen päättänyt olla jatkossa lähettämättä joulu- ja muita onnittelukortteja. Nähdään!"

    - Ostoskeskukset

Suurten ostoskeskusten ja supermarkettien sijaan on parempi suosia lähikauppoja. Ylikansalliset suurketjut eivät useinkaan toimi eettisesti, eivätkä välttämättä ekologisesti. Yleensä ostosparatiiseihin joutuu matkustamaan autolla ja niiden sisällä pakotetaan kävelemään usein pitemmän matkan kuin matka kodista lähikauppaan ja takaisin. Hintaeronkin saa helposti kiinni, kun jättää auton hankkimatta.

    - Ruoka

Suosi lähistöllä valmistettua luomuruokaa ja vältä ostamasta moninkertaisesti pakattuja tuotteita. Jos mahdollista, siirry kasvissyöjäksi: säästät luontoa ja estät tehotuotannon epäeettisen eläinten kohtelun. Muista myös maailmankaupat ja reilun kaupan tuotteet. Vältä geenimanipuloituja (GMO) tuotteita ja tarkista E-koodien haitallisuus. Jonkinlainen lista ylikansallisten yhtiöiden boikotoitavista tuotteista löytyy mm. Kuluta harkiten -oppaasta. Lista geneettisesti muunnelluista elintarvikkeista löytyy mm. True Food Network -sivuilta.

* Lue myös kirjoitus: Haitalliset lisäainE-koodit

    - Tavarat

Vältä tavaroiden ostamista. Jos kuitenkin tarvitset jotain, suosi käytettyjä ja kierrätettyjä tuotteita, esim. kierrätyskeskuksista. Uusissa tavaroissa suosi kotimaisia, uusiutuvista materiaaleista valmistettuja (mielellään kierrätetyistä), pitkäikäisiä eli laadukkaita, eettisesti ja ekologisesti valmistettuja, valmistusvaiheessa vähän energiaa kuluttaneita kuin myös käytössä vähän kuluttavia tuotteita.

    - Vaatteet

Suosi kirpputoreja, mielellään hyväntekeväisyyteen tähtääviä, kuten Emmaus ja UFF. Monet vaatteet ja jalkineet tuotetaan kolmannen maailman vapaakauppa-alueilla, joissa ei inhimillisistä työoloista ole tietoakaan. Ota siis selville vaatteiden alkuperämaa ja valmistuksen eettisyys. Eettisiä ja ekologisia vaatteita myy esim. Karma Wear. Yksi järkevä tapa ostaa vaatteita on myös järjestöjen hyväksi myytävät tuotteet, kuten Luontokauppa tai Amnesty, joista saa myös muita tavaroita.

* Lue aiheesta kirja: Naomi Klein "No Logo"

 

Kodin askareita

    - Koristeet

Joulu-, pääsiäis-, vappu-, ym. koristeet eivät ole useinkaan ekologisesti kovin järkeviä. Varsinkin kun otetaan huomioon niiden määrä ja äärimmäisen vähäinen käyttö vuositasolla. Juhlissa tärkeimpiä asioita eivät pitäisi olla mitkään rekvisiitat, vaan lämminhenkinen ilmapiiri ja hyvä mieli.

    - Peseytyminen

Veden lämmittäminen kuluttaa valtavasti energiaa. Käy siis nopeasti suihkussa, harvemmin kuin kerran päivässä ja säästä aina muulloinkin lämmintä vettä. Liiallinen peseytyminen ei ole myöskään terveydelle hyväksi. Käsien- ja kasvojenpesussa voi käyttää viileätäkin vettä, ellei jopa kylmää. Jos käytössäsi on bidé-suihku, käytä sitä myös tavallisena suihkuna, sillä se kuluttaa huomattavasti vähemmän vettä. Bidén painikkeen voi lukita suihkun ajaksi vaikka kumilenkillä tai nippusiteellä, tietysti ilman mitään kertakäyttöisiä virityksiä. Tavallisenkin suihkupään voi vaihtaa Bidéksi. Vältä saunomista tai hyödynnä yhteissaunoja.

    - Ruoanlaitto

Suosi kasvisruokaa, sen ekologisuuden, eettisyyden ja terveellisyyden vuoksi. Käytä kantta kattilan päällä keitettäessä. Säästä sähköä hyödyntämällä jälkilämpöä. Mieti pitääkö ruokaa lämmittää ylipäätään. Vedenkeitin on tehokkain, ekologisin ja nopein tapa lämmittää vettä. Esim. puuron saa tehtyä helposti, kun keittää veden vedenkeittimellä, kaataa kuuman veden lautaselle hiutaleiden päälle ja antaa hautua kannen alla 15 min. Lämmitä pienet ruokaerät mikrossa uunin tai hellan sijaan. Täysjyväriisiä kannattaa liottaa jääkaapissa yön yli, jolloin keittoaika lyhenee 45 minuutista 22 minuuttiin. Pakasteiden ja kuivatuotteiden sijaan käytä tuoreita kasviksia. Pakasteidenkin voi antaa sulaa itsekseen huoneenlämmössä tai jos ennakoi vielä enemmän, voi pakasteen sulattaa jääkaapissa, jolloin pakasteen luovuttama kylmyys hyödyttää jääkaappia ja säästää siten myös sähköä. Marjastus, sienestys, luonnonyrttien keruu ja oma kasvimaa ovat myös hyviä keinoja vähentää kuormitusta.

    - Ruohonleikkuu

Polttomoottorilla varustetut ruohonleikkurit ja muut vastaavat päristimet ovat varsin meluisia, saastuttavia ja monella muullakin tavalla epämiellyttäviä. Nykyisin tarvittaisiin myös mahdollisimman paljon yhteyttävää kasvillisuuden pinta-alaa, jotta maailman hiilidioksidimäärät pysyisivät aisoissa. Muuta siis mieluummin nurmikko kukkaniityksi tai leikkaa se harvakseltaan viikatteella.

    - Siivoaminen

Käytä lähtökohtaisesti pelkkää vettä liuottimena – usein se riittää hankauksen tai raaputuksen kera. Älä anna lian pinttyä: tuoreena se lähtee helpommin. Jos töhnä ei inahda vedellä, on olemassa ympäristölle ystävällisiä liuottimia ja pesuaineita, esim. etikka, mäntysuopa ja sitruunahappo. Monien paikkojen, kuten vessanpytyn ja lavuaarin ei todellakaan tarvitse olla täysin steriilejä. Likaa ei tarvitse "räjäyttää" pois. Älä käytä antibakteerisia pesuaineita: ne synnyttävät vastustuskykyisiä superbakteereja ja rasittavat vedenpuhdistamoa. Imuroidakaan ei välttämättä tarvitse joka viikko ja harjakin toimii sihvelin säestyksellä varsin hyvin suurempien roskien keruussa.

    - Television katselu

Suomalaiset katsovat televisiota keskimäärin n. 3 tuntia vuorokaudessa, mikä on käsittämätön määrä. Jos tähän lisätään kahdeksan tunnin työpäivä, työmatkat, seitsemän tunnin yöunet, radion ja musiikin kuuntelu, ruokailut, siivoamiset, ostokset ja muut "pakolliset" toimet – ei päivästä jää paljoakaan aikaa muuhun. Jätä telkkari hankkimatta tai pidä se ainakin kiinni ja huomaat pian löytäväsi paljon uutta sisältöä sekä monipuolisempia virikkeitä elämään. Jos telkkari on pakko olla olemassa, tietokoneeseenkin voi hankkia parilla kympillä tv-virittimen. Kannattaa tarkistaa myös tv:n sähkönkulutus ennen hankintaa. Kierrätyskeskuksista voi löytää todella halvalla käytetyn uudehkon kuvaputkitelevision, joka kaiken lisäksi kuluttaa vähemmän sähköä kuin uusi taulu-tv.

    - Tiskaaminen

Tiskaa käsin. Vältä veden kuluttamista ja säästä ennen kaikkea lämmintä vettä. Älä anna lian kuivua. Jos tiskit ovat vanhoja, liota aluksi astiat kevyesti kylmällä vedellä, jolloin lika irtoaa helpommin. Pistä vesihana kiinni ja saippuoi kaikki tiskattavat astiat kerralla. Käytä ekologista pesuainetta ja sitäkin vain tarvittava määrä, älä ainakaan käytä antibakteerista pesuainetta. Huuhdo koko saippuoitu tiskipino maltillisella vedenpaineella juoksevan veden alla, viileällä vedellä (bakteereja ei tarvitse tappaa kuumuuteen, riittää kun ne pesee pois). Tiskivuoren huuhtominen maltillisesti juoksevassa vedessä säästää vettä verrattuna koko tiskialtaan vedellä täyttämiseen, puhumattakaan hanan juoksuttamisesta täysillä koko tiskauksen ajan. Voit tarkistaa asianlaidan omalla tiskaustyylilläsi käyttämällä viemäritulppaa ja mittaamalla käytetyn veden määrän. Muista myös ekologiset tiskiharjat, joissa on käytetty puuta ja muita luonnollisia materiaaleja, ja niissä on myös vaihdettava harjapää.

    - Vaatteiden pesu

Käytä vaatteita useammin kuin kerran, mutta älä anna niittenkään lian pinttyä. Pese täysiä koneellisia, äläkä annostele pesujauhetta liikaa (usein vähempikin riittää kuin mitä pakkauksessa lukee). Muista myös pesuaineen ympäristöystävällisyys. Aja pari kertaa vuodessa pesukone tyhjänä 90-asteessa, terästettynä pussillisella sitruunahappoa, jotta kalkki- ja zeoliittisaostumat eivät pääsisi kertymään sekä siten vahingoittamaan konetta. Käytä pesutupaa jos mahdollista. Kun vaatteet ripustaa kuivumaan siististi, niitä ei tarvitse silittää eikä mankeloida. Kuivausrummut ovat turhia ja paljon sähköä kuluttavia härveleitä.

    - Viihtyminen

Tietokoneesta voi helposti rakentaa kodin viihdekeskuksen, joka tarvittaessa korvaa mm. seuraavat: radio, televisio, videot, DVD-soitin, CD- ja MP3-soitin, pelikone, kirjoituskone, kopiokone, puhelin, taskulaskin, kello, maksuautomaatti, sanomalehdet, tieto- ja sanakirjat, valokuva-albumi, päiväkirja, kalenteri. Sähköpostilla voi korvata tekstiviestejä ja paperikirjeitä. Tietokoneiden sähkönkulutuksissa on eroja, joten kannattaa hankkia mieluiten kannettava, tai pöytäkone, jossa on aktiivinen korkean hyötysuhteen virtalähde, vähän sähköä kuluttava prosessori, integroitu näytönohjain ja litteä näyttö. Yleisesti ottaen kannattaa opetella viihtymään luonnollisista ja yksinkertaisista asioista, jotka eivät ole niin riippuvaisia ulkoisista olosuhteista eivätkä laitteista. Hyvää seuraa eivät päihteet eivätkä koneet päihitä...

 

Liikkuminen

    - Kulkuväline

Liiku mahdollisimman paljon kävellen tai polkupyörällä: se on ympäristöystävällistä, terveellistä, mukavaa, edullista ja terapeuttista. Pitemmät matkat kannattaa hoitaa ensisijaisesti junalla ja sen jälkeen linja-autolla. Vältä viimeiseen saakka oman auton hankkimista ja vaikka sellainen olisikin pakollinen, suosi silti aina mahdollisuuksien salliessa polkupyörää tai joukkoliikennettä. Autonkin voi vuokrata silloin tällöin tai käyttää taksia, jos pakottavaa tarvetta esiintyy. Myös omaa ajotapaa voi muuttaa ekologisemmaksi. Muista lohkolämmitin talvella. Moottoripyörä ja etenkin lentäminen ovat vihoviimeinen vaihtoehto.

    - Liikunta

Käy päivittäin kävely-, juoksu- tai pyörälenkillä, vaikka lyhyelläkin. Reitti kannattaa suunnata luontoon, jos mahdollista. Näin pysyt kosketuksissa luonnon kanssa ja siitä tulee ystäväsi. Kun opit tuntemaan luonnon todellisen arvon, muuttuu toimintasi melkein itsestään ympäristöystävälliseksi. Et voi samalla kunnioittaa luontoa ja tuhota sitä! Muista myös hyötyliikunta, eli käytä esimerkiksi rappusia hissin sijaan, tee käsin polttopuita tai leikkaa nurmikko viikatteella. Tuskin on myöskään kannattavaa ajaa parin kilometrin matkaa autolla kuntosalille ja sen jälkeen aloittaa alkuverryttely polkemalla varttitunnin kuntopyörää...

 

Raha

    - Lahjoitukset

Lahjoittamalla rahaa ympäristönsuojelua ja eettistä toimintaa tukeville yhdistyksille sekä organisaatioille voit vaikuttaa omalta osaltasi yhteiskunnan tilaan. Voit liittyä esim. Greenpeacen tai Amnestyn suoraveloituslistalle, jolloin tililtäsi veloitetaan kuukausittain haluamasi summa. Rahalahjoitus ei kuitenkaan korvaa omaa työpanostasi, joten jos mahdollista, lahjoita hyvää tekeville järjestöille aikaasi.

    - Pankit

Pankit rahoittavat lainoillaan monenlaisia epäeettisiä ja ympäristöä tuhoavia hankkeita. Suosi siis mieluummin eettisiä ja ympäristöystävällisiä rahoituslaitoksia, jotka antavat lainaa vain tietyillä ehdoilla, esim. Merkur. Usein myös pienet ja paikalliset pankit ovat eettisempiä kuin suuret yhtiöt, sillä niiden rahoittama toiminta on pienimuotoisempaa; ja palvelukin on parempaa. Monet pankit tarjoavat "näennäisesti vihreitä" sijoitusvaihtoehtoja, joissa tuetaan mm. Nokiaa ja muuta teollisuutta, joka heidän mielestään on "vähemmän haitallista" ympäristölle, joten varmista aina ekologisuuden todellisuus.

 

Työpaikalla

    - Ilmapiiri

Ole ystävällinen, auttavainen ja ymmärtäväinen, vaikka muut kohtelisivatkin sinua huonosti. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että antaisit toisten kävellä ylitsesi. Vihamielisyys ei voi muuta kuin lisätä vihamielisyyttä. Jos tilanne käy sietämättömäksi, vaihda työpaikkaa. Työttömänäkin on parempi kuin masentuneena ja loppuun palaneena työllistettynä.

    - Työpaikan eettisyys

Ammatin ja työpaikan valinta ovat ratkaisevimpia ympäristötekoja mitä eläessäsi teet. Tiedosta mitä olet tekemässä: minkälaiset vaikutukset ammatillasi ja työnantajasi organisaatiolla on ympäristöön, työntekijöihin ja yhteiskuntaan yleensä. Talouskasvun kiihdyttäminen ei useinkaan ole laajalle kokonaisuudelle hyvä asia, vaikka niin väitetään. Jos tiedät työntekosi aiheuttavan kokonaisvaikutuksiltaan enemmän harmia kuin hyötyä, eli sekä luonnolle että yhteiskunnalle joista luonto on etusijalla, vaihda työpaikkaa sen enempää empimättä. On parempi olla tekemättä mitään, kuin aiheuttaa lisää harmia tähän ongelmantäyteiseen maailmaan. Ja tokihan työtönkin voi tehdä kokonaisuudelle hyödyllistä työtä, vaikka palkkaa ei aina maksettaisikaan.

* Lue myös kirjoitus: Talouskasvun järjettömyys

    - Ympäristöasiat

Neuvo toisia työntekijöitä ja pomoja ympäristöasioissa, jos huomaat puutteita; huomautuksen tai vihjauksen voi tehdä myös toisia ärsyttämättä. Pelkkä oma esimerkkikin on monesti yllättävän tehokas. Jos muut eivät välitä neuvoistasi, tee silti oma osasi. Tarjoile vaikka reilun kaupan kahvia tai luomuteetä työtovereillesi, ja tietysti luomukeksejä kyytipojaksi.

Henrik Varpiala