Päivitetty 11.11.2002

 

 

Yleistä

Suomen EU-jäsenyyden myötä atsovärien käyttö tuli uudestaan sallituksi myös Suomessa ja ne ovat siis sallittuja koko EU-alueella. Vaikka suomalaisissa elintarvikkeissa atsovärien käyttö ei olekaan lisääntynyt, on markkinoilla kuitenkin yhä enemmän ulkomaisia tuotteita, joissa käytetään yleisesti atsovärejä ja muita haitalliseksi todettuja lisäaineita. Lisäksi sallitut pitoisuudet kyseenalaisissa lisäaineissa ylitetään usein jopa moninkertaisesti, jolloin haittavaikutukset vahvistuvat. Atsovärejä käytetään yleisesti mm. ulkomaisissa juomissa, virvoitusjuomissa, jälkiruoissa, kakuissa, makeisissa, vanukkaissa, kekseissä, hilloissa, hyytelöissä, lihajalosteissa, hampurilaisissa, savustetussa kalassa, kastikkeissa, keitoissa, jopa lääkkeissä. Atsovärit voivat aiheuttaa yliherkkyysoireita, esimerkiksi nokkosihottumaa, hengitysvaikeuksia ja muita oireita sekä varsinkin lapsilla ylivilkkautta ja ärtyneisyyttä.

Ironisinta tässä on koko lisäaineiden E-koodijärjestelmä: se on tehty takaamaan kuluttajille kyseisten lisäaineiden turvallinen soveltuvuus elintarvikkeisiin. Käytännössä se suojaa teollisuutta ja mahdollistaa halpojen synteettisten lisäaineiden käytön, vaikka ne olisivatkin todettu haitallisiksi, sillä kukaan ei voi muistaa, tietää tai ostotilanteessa tarkastaa kaikkia haitallisia koodeja; E-koodeja on kuitenkin kaikkiaan yli 200. Halvan hinnan perässä juoksevat ihmiset saavat itseensä kaikkein varmimmin suurimmat ja haitallisimmat lisäainepitoisuudet, jos ja kun ulkomainen vaihtoehto on halvempi.

Alla olevassa listassa on listattu kaikki tietoomme tulleet lisäaineet, jotka saattavat aiheuttaa yliherkkyyttä tai ovat jotenkin muutoin todettu haitallisiksi / kyseenalaisiksi.
Lista on pääasiassa peräisin Kuluttajaviraston ja Elintarvikeviraston kotisivuilta, joista löytyy myös lisätietoa lisäaineista.
 

Atsovärit

 

E 102 - Tartratsiini - keltainen

E 110 - Paraoranssi, oranssi S, Sunset Yellow FCF - oranssi

E 122 - Atsorubiini, karmosiini - purppuranpunainen

E 123 - Amarantti - punainen

E 124 - Uuskokkiini, kokkeliinipunainen A, Ponceau 4R - punainen

E 128 - Punainen 2G - punainen

E 129 - Alluranpunainen AC - punainen

E 151 - Briljanttimusta BN, musta PN - musta

E 154 - Ruskea FK - ruskea

E 155 - Ruskea HT - ruskea

E 180 - Litorubiini BK - punainen

 

Muut värit

 

E 142 - Vihreä S

E 160d - Lykopeeni

E 161b - Luteiini

E 161g - Kantaksantiini

E 173 - Alumiini

 

Säilöntäaineet

 

E 200 - Sorbiinihappo

E 202-203 - Sorbaatit

E 210 - Bentsoehappo

E 211-213 - Bentsoaatit

E 214-219 - Hydroksibentsoaatit

E 220 - Rikkidioksidi

E 221-224 ja E 226-228 - Sulfiitit

 

Hapettumisenestoaineet

 

E 320 - Butyylihydroksianisoli (BHA)

E 321 - Butyylihydroksitolueeni (BHT)

 

Arominvahventeet

 

E 620-625 - Glutamiinihappo ja sen suoloja

Henrik Varpiala