Coastwatch – ei Baywatch!

Julkaistu Vihreässä polussa 12.10.2005

 

 
Tutkivat journalistimme laittoivat kumisaappaat jalkaan. Suomen Luonnonsuojeluliitto järjesti muualta Euroopasta tutun rannikkoseurannan ensi kertaa Suomessa.
 

Kyselylomake kouraan ja Turun Uittamon rantaan. Rastia ruutuun: sää on aurinkoinen ja seuranta-alueemme on virkistyskäytössä. Komean ruskan ja kallioiden lomassa turkulaiset viettävät sunnuntaitaan.

Lämpötilaksi merkitään viisitoista astetta. Keli on lokakuuksi lämmin. Yhtäkkiä polun mutkan takaa ilmestyykin aurinkotuolissa ja shortseissa lehteä lukeva paidaton mies. Tälle löydökselle lomakkeella ei ole ruutua – pitäisikö hänet kirjata kohtaan ”muuta mainittavaa”?

 

Rantojen salaiset kansiot

Tutkimuksen myötä selviää, että Uittamon hiekkaranta on kohtuullisen siisti lukuun ottamatta hiekkaan heitettyjä tupakantumppeja ja -askeja sekä rantavedessä lilluvia kukkakaalinkerää ja tunnistamattomaksi maatunutta linnunraatoa. Kallioilla on lasinsiruja. Soutu- ja melontakeskuksen rantavedessä lojuu leväinen, kauan vedessä ollut venepressu. Onko aluetta siivottu viime aikoina? Rasti ruutuun: en tiedä.

Todelliseksi jäteaitaksi paljastuu kaislikko, jota ei taatusti ole siivottu pitkiin aikoihin: löydämme kymmeniä entisiä muovipusseja, parikymmentä erilaista juoma- ja kemikaalipulloa, kaksi paritonta kenkää, muovimattoa, verkon kohoja, kertakäyttöastioita, ammusten hylsyjä ja paljon muuta.

Mitä kaikkea kaislikosta olisikaan löytynyt, jos se ei olisi ollut niin tiheä, että pystyimme tutkimaan siitä vain osan?

Seurannan lopuksi nousemme kallioille katselemaan maisemia ja pohtimaan löydöksiä. Ylhäältä kallioilta tai alhaalta hiekkarannalta käsin roskia ei näe. Kaislikkoon harva menee.

Esimerkiksi hylättyjen moottoriöljypullojen sisältämät kemikaalit eivät kuitenkaan jää kaislikkoon vaan vesi levittää ne. Ovatko Suomen rannat niin puhtaita kuin äkkivilkaisulla voisi luulla?

 

Suomen puhtaat rannat – myyttikö vain?

Suomen ensimmäisessä rannikkoseurannassa oli mukana vapaaehtoisia Iistä Kotkaan, joten tutkimus ei jää paikalliseksi. Meren ja rantojen tilan ohella rantaseuranta kertoo myös maan jätepolitiikan tilasta.

Suomen Luonnonsuojeluliiton koeretkellä Helsingin Viikissä oli havaittu, että rannoilla ei ollut pulloja kuten muissa maissa. Tästä seurannan toteuttajat olivat päätelleet, että suomalainen pullopantti todella toimii.

Mutta ovatko Suomen rannat muiltakin osin puhtaampia kuin muualla, vai onko puhtaus silmänlumetta ja jätettä pullistelevia kaislikoita? Tai poikkeavatko turkulaiset sitten muista suomalaisista, sillä Uittamolta löytyi myös pantillisia pulloja?

Näitäkin kysymyksiä voidaan pohtia seurannan tuloksista koottavien kansallisen ja kansainvälisen yhteenvedon äärellä. Tulokset luovutetaan myös Euroopan komissiolle.

Osa Uittamolla havaituista roskista oli selvästi vanhoja, osa uusia. Nyt tehty rannikkoseuranta aiotaankin toistaa myöhemmin, jotta nähdään, miten rantojen tila muuttuu.


12.10.2005
Eija Nyyssönen

* Alkuperäinen julkaisu: Coastwatch – ei Baywatch!

Eija Nyyssönen